Зеле
Зелето е член на семейство Кръстоцветни, чиито членове са също къдравото зеле, броколи и брюкселско зеле. Зелето има кръгла форма и се състои от слоеве листа.
Някои наричат зелето "северен лимон", поради високото съдържание на витамин С, което е повече от това в лимоните и портокалите.
Състав и калории на зелето
Зелето е отличен източник на витамин C. То е също много добър източник на фибри, манган, фолат, витамин В6, калий и омега-3 мастни киселини. Зелето е добър източник на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин B2), калций, калий, магнезий, витамин А и протеини.
Зелето съдържа също фитохимикали, наречени индоли и сулфорафан. 150 гр. зеле съдържат 33 калории, 1.53 гр. протеини и 0.65 гр. мазнини.
Видове зеле
Бяло (зелено) зеле - Представлява зеленчук с разкошни вкусови качества, който може да се използва целогодишно заради сравнително лесното си съхранение. Бялото зеле е изключително полезно - съдържа много захари, аминокиселини, минерални соли, витамини. Съдържа около 92% вода. Солите на калия в зелето са повече от солите на натрия, което възпрепятства задържането на вода в тялото.
Червено зеле - по външен вид, вкусови качества и химичен състав се доближава значително до бялото зеле. Има характерен червено-виолетов цвят, който се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества, от групата на антоцианите. Съдържа около 90% вода, витамини В1, В2, С и РР. Богато е на пантеонова киселина, калций, калий, фосфор и магнезий.
Брюкселско зеле - селекционирано за пръв път в Белгия през 16 век. Изключително богато е на белтъчини, а при готвене не бива да се преварява, защото губи своите качества. Най-добрия начин за неговото съхранение е замразяването.
Китайско зеле - има лек вкус и по-висока концентрация на витамин А. Китайското зеле е с бледо зелени къдрави листа и е много подходящо за салати. Отличава се със свеж и много приятен вкус.
Карфиол - отглежда се по-трудно, в сравнение с другите видове зеле. Има много предимства пред бялото зеле, но консумацията му не е толкова разпространена в нашата страна.
Броколи - изключително са богати на витамините А и D. Консумацията на броколи се увеличи в последните години, защото освен много полезни, те са бързи за приготвяне и изключително вкусни.
Избор и съхранение на зеле
Необходимо е да се подбира това зеле, което е с твърди и плътни листа, с лъскав, свеж цвят, без пукнатини, натъртвания и повърхностни дефекти. Трябва да се избягва да се купува предварително нарязано или настъргано зеле, тъй като веднъж нарязано, то започва да губи своето ценно съдържание на витамин C.
Съхранението на зелето на студено място ще го запази свежо и ще помогне за запазване съдържанието на витамин C. Зелевата глава е необходимо да се постави цяла в найлонова торбичка и да се съхранява в хладилник. Червеното и зеленото зеле ще се запазят по този начин за около 2 седмици.
Кулинарна употреба на зелето
Зелето се използва в много месни и зеленчукови ястия, салати и предястия. В България най-много се използва бялото зеле, което намира място в много туршии и леки салати. Свинското със зеле е емблематична гозба за българската кухня. То може да се консумира както сурово, така и задушено и печено на фурна - еднакво вкусно е.
Китайското и червеното зеле се използват предимно в салати. Брюкселското зеле се задушава за много кратко - около 7 минути, след което може да се консумира според вкуса /само с масло, с други зеленчуци или месо. Броколите се допълват чудесно от готварска сметана, различните видове сирена и кашкавал.
Ползи от зелето
♦ Зелето оптимизира клетъчната детоксификация и има пречиствателна способност
♦ фитохранителните вещества в зелето са съединения, които действително сигнализират гените, за да увеличат производството на ензими, участващи в детоксификацията, процесът на пречистване, чрез който органите се освобождават от вредните съединения.
♦ Зеленчуци като зеле, карфиол, броколи, къдраво зеле и брюкселско зеле могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво и изобщо на стомашно-чревни проблеми.
♦ Зелето е полезно за здравето на жените. Изследвания потвърждават, че жените, които ядат повече зеленчуци от семейство Брасика, като зелето са с много по-нисък риск от рак на гърдата.
♦ Суровият зелев сок е изключително ефективен при лечение на пептична язва;
♦ Червеното зеле помага за защита срещу болест на Алцхаймер;
♦ Зелето е полезно за здравето на сърдечносъдовата система.
Други подобни ресурси
Фирми: Храни и напитки
Лица: Химия
Сайтове: Храни и напитки
Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Контакти | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Фирма - доставчик | Плодове, зелечуци, консерви и туршии | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Лице за контакти: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Телефон | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Класификация | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Група на стоката: | Храни и напитки >>> | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Подгрупа: | Плодове, зеленчуци и консерви >>> | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Тип: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Конкретни артикули от стоката Зеле | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Задай въпрос, добави коментар >>> | Отвори формата за текст | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Брой посещения: 2453 Гласували: 0 Оценка: 0.00 Последна редакция: 20/10/19 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|